Reiki traditional/modern | Cursuri Reiki

Reiki traditional/modern

Sisteme Reiki - Cu ce tip de Reiki ar trebui sa incep?
La ora actuala, pentru un incepator este destul de greu sa se descurce prin multitudinea de sisteme Reiki iar informatiile disponibile nu mai au o coerenta. M-am lovit si eu de aceasta problema pe parcursul studiului meu, atunci cand diversele opinii ale profesorilor mei pareau sa se contrazica. Aceasta incoerenta m-a facut sa ma apropii mai mult de originea sistemului Reiki, acolo unde am inceput sa redescopar sensul acestei invataturi.

In continuare voi incerca sa clasific tipurile de Reiki si directiile de dezvoltare.

I. Reiki traditional sau Reiki autentic reprezinta prima mare categorie. Pentru ca exista diferite opinii in privinta termenului de traditional voi explica ce inteleg prin aceasta categorie - toate tipurile de Reiki care pastreaza esenta, filzofiei initiale create de elaboratorul metodei Mikao Usui sensei, atat cat a putut ea sa fie transmisa pana in zilele noastre. Din aceasta categorie fac parte:

Maestrii pregatiti de Mikao Usui1. Reiki traditional - reprezentat prin scoala Usui Reiki Ryoho Gakkai. Aceasta scoala exista si in zilele noastre in Japonia avand un sediu principal si doua secundare in Tokio. Numara aproximativ 200 de membrii iar presedintele sau la ora actuala este Takahashi Ichita sensei. Usui Reiki Ryoho Gakkai a continuat sa mentina traditia de-a lungul timpului, avand totusi o perioada - dupa razboi - cand parea sa fi disparut definitiv. Presedintii care s-au succedat in timp dupa fondatorul Mikao Usui sensei, au fost: Ushida Juzaburo, Taketomi Kanichi, Watanabe Yoshiharu, Wanami Hoichi, Koyama Kimiko, Kondo Masaki, Takahashi Ichita.

Hawayo Takata sensei2. Reiki Vestic (cunoscut sub denumirea de Reiki traditional sau Usui Reiki Ryoho) - Este cel mai raspandit Reiki la ora actuala. Acest Reiki a fost transmis pe urmatoarea linie de initiere: Mikao Usui, Chujiro Hayashi, Hawayo Takata si cei 22 de maestrii formati de dansa. Cele mai reprezentative ramuri ale Reiki-ului Vestic sunt:

Alianta Reiki, condusa de Philis Furumoto sensei care reuneste pe majoritatea maestrilor d-nei Takata sensei.

Tehnica Radianta, condusa de Barba Ray Weber sensei care s-a desprins de ceilalti colegi ai sai, continuand pe o cale proprie. Tehnica Radianta a fost prima care a revitalizat Reiki-ul in Japonia unde a inceput sa fie predata din anul 1984.

3. Reiki Japonez - este reprezentat si transmis prin alte linii de initiere decat cea corespunzatoare Reiki-ului Vestic, cum ar fi:

Hiroshi Doi senseiGendai Reiki ho - al carui fondator este Hiroshi Doi sensei care este membru al Usui Reiki Ryoho Gakkai. Linia de initiere este urmatoarea: Mikao Usui - Kanichi Taketomi - Kimiko Koyama - Hiroshi Doi.

Hyakuten Inamoto senseiKomyo Reiki Kai - al carui fondator este Hyacuten Inamoto sensei. Linia de initiere este urmatoarea: Mikao Usui - Chujiro Hayashi - Chiyoko Yamaguchi - Hyacuten Inamoto.

Jikiden Reiki - care a fost fondat la initiativa doamnei Chiyoko Yamaguchi, de catre Tadao Yamaguchi ajutat de catre Hyakuten Inamoto. Linia de initeire este urmatoarea: Mikao Usui - Chujiro Hayashi - Chiyoko Yamaguchi - Tadao Yamaguchi.

II. Reiki netraditional sau modern este cea de-a doua mare categorie. Aici am putea reuni toate celelalte tipuri de Reiki ce au fost create ca o "completare" la Reiki-ul traditional (cu mentiunea ca o Cale spirituala nu cred ca are nevoie de completari). Desi multe nu mai respecta principiile originare, unele dintre ele sunt valoroase cel putin din punct de vedere terapeutic. Este recunoscut de fapt, ca dezvoltarea Reiki-ului a fost facuta pe orizontala, adica din punct de vedere al tehnicilor, pentru ca verticala este pana la urma aceeasi. In acest sens, Don Beckett, un maestru cunoscut in lumea Reiki-ului, dadea ca exemplu cuvintele maestrei sale, intr-un articol: “Dupa ce esti conectat la Sursa a Tot ceea ce Este, cu cat MAI MULT conectat puteti fi?”.
Cateva dintre cele mai cunoscute tipuri de Reiki din aceasta categorie ar fi:
Karuna Reiki, Shamballa Reiki, Seichim Reiki, Ascension Reiki etc.

Concluzie
Personal sunt de parere ca un singur tip de Reiki ar trebui sa fie suficient pentru oricine, deoarece tehnica ar trebui sa includa totul in ea (cel putin pt Reiki-ul traditional). Totusi, inclinatia noastra este de a experimenta, iar la ora actuala oferta este generoasa. Echilibrul ar trebui urmarit si in acest caz, altfel existand riscul de a deveni studentul vesnic, fara a folosi vreodata ce am invatat. Din experienta proprie, cred ca inceputul ar fi bine sa fie facut cu Reiki-ul traditional pentru ca acesta ar trebui sa fie cel mai matur dintre toate si reprezinta punctul in care toate ideile converg. In acest fel, avem sansa de a crea o baza pentru a putea hotara mai departe ce pasi avem de facut.